Διάβρωση ακτών – Μέθοδοι αντιμετώπισης – Θεσμικό πλαίσιο
21 Ιουνίου 2024
Η βουλευτής του νομού μας, κ. Μαριλένα Σούκουλη-Βιλιάλη, κατά την συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, με θέμα «Διάβρωση ακτών – Μέθοδοι αντιμετώπισης – Θεσμικό πλαίσιο», τοποθετήθηκε για το καίριας σημασίας ζήτημα της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού Κόλπου.
Η κ. Μαριλένα Σούκουλη- Βιλιάλη, όπως δήλωσε, παρακολουθεί την μελέτη, που γίνεται την τρέχουσα χρονική περίοδο και αφορά την περιοχή από την Πάτρα μέχρι και τον Σχίνο, για την οποία και ελπίζει ότι θα βοηθήσει στην επίλυση του τεράστιου αυτού προβλήματος, που μαστίζει την Κορινθία, αφού έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές τόσο σε ιδιωτικές περιουσίες, όσο και στην δημόσια, στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Οι περιουσίες που έχουν καταστραφεί, καταστήματα, μικρά ξενοδοχεία, εξοχικές κατοικίες, πρώτες κατοικίες, σε τόσα χωριά που έχει αυτή η ακτογραμμή είναι πάρα πολύ μεγάλες και σοβαρές.
Η βουλευτής κ. Μαριλένα Σούκουλη-Βιλιάλη, δεδομένου ότι χρειάζεται η συνεργασία πολλών υπουργείων, δηλαδή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εσωτερικών, και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, πρότεινε την συγκρότηση Κεντρικού Συμβουλίου, που να απαρτίζεται από μέλη-εκπροσώπους όλων των συναρμόδιων φορέων, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία των εγκρίσεων.
Η βουλευτής κ. Μαριλένα Σούκουλη-Βιλιάλη, επίσης, ζήτησε να ενημερωθούν τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και τα μέλη της Επιτροπής Περιφερειών από τους αρμόδιους φορείς για την πορεία των μελετών, τις πηγές χρηματοδότησης, και το αν μπορεί να εφαρμοσθεί η μελέτη και σημειακά. Εν συνεχεία η βουλευτής παρέθεσε παραδείγματα περιοχών στον νομό μας, που έχουν πληγεί από το φυσικό αυτό φαινόμενο, όπως το Καμάρι του δήμου Ξυλοκάστρου, όπου το χωριό τείνει να εξαφανιστεί από την παλιά εθνική οδό και κάτω. Έχουν χαθεί σπίτια, βεράντες, καταστήματα. Ή η λίμνη της Βουλιαγμένης, όπου έχει διαβρωθεί μέχρι και το οδόστρωμα γύρω από την λίμνη.
Τέλος, η βουλευτής κ. Μαριλένα Σούκουλη-Βιλιάλη, τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης για τα Ειδικά Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, σχέδια που είναι υποχρεωμένο το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος να εκπονήσει, βάσει των ευρωπαϊκών Οδηγιών 2007/60 και 2000/60, διότι τέθηκε το ζήτημα της αναγκαιότητας 13 Master plan, Σχεδίων Διαχείρισης δηλαδή, έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στα 13 υδατικά διαμερίσματα που έχει η χώρα.-