EB Garamond Το Επιτελικό Κράτος κερδίζει το μεγάλο στοίχημα της Κοινωνικής Eμπιστοσύνης - Μαριλένα Σούκουλη Βιλιάλη Βουλευτής Νομού Κορινθίας

Το Επιτελικό Κράτος κερδίζει το μεγάλο στοίχημα της Κοινωνικής Eμπιστοσύνης

3 Απριλίου 2020

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ελληνική Κυβέρνηση καθώς και η Ελληνική Κοινωνία βρέθηκε και συνεχίζει να βρίσκεται ενώπιον σημαντικών προκλήσεων σε διαφορετικά μέτωπα.

Η αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας εντείνεται επικίνδυνα τόσο με τις παράνομες διεκδικήσεις της έναντι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος στον Έβρο.

Παράλληλα,  η παγκόσια υγειονομική κρίση, με την εξάπλωση της πανδημίας σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη θέτει σε κίνδυνο το εθνικό σύστημα υγείας απειλώντας το υπέρτατο κοινωνικό αγαθό της Δημόσιας Υγείας.

Τέλος, η ισορροπία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος  καθώς και η ομαλή οικονομική  διαβίωση των πολιτών γνωρίζει σοβαρούς τριγμούς εξαιτίας της πανδημίας με αποτέλεσμα την ανακοπή του οικονομικου κύκλου.

Το συγκεκριμένο πρωτόγνωρο φάσμα απειλών και κινδύνων βρήκε τη χώρα μας να πασχίζει προκειμένου να εξέλθει από τη δίνη της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που αντιμετώπισε την προηγούμενη δεκαετία, ώστε να προχωρήσει με γοργά βήματα στην πολυπόθητη αναπτυξιακή ανόρθωση της.

Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η ελληνική κοινωνία ανέμενε, με ελάχιστη εμπιστοσύνη ειδικά απέναντι στην πολιτική καθοδήγηση, να αναδυθούν τα γνωστά παθογόνα χαρακτηριστικά που βίωσαν ιδιαίτερα κατά την τελευταία τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν τόσο στη διακυβέρνηση της  χώρας όσο και στη λειτουργία του κράτους, όπως η προχειρότητα σχεδιασμού και συντονισμού κυβερνητικών δράσεων αλλά και η δημαγωγική πολιτική εκμετάλλευση κάθε κρατικής υπόθεσης.

Και όμως, προς έκπληξη πολλών και απογοήτευση ίσως ελάχιστων, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση της Χώρας κατάφεραν να ξεπεράσουν τις προσδοκίες του κοινωνικού συνόλου.

Όταν το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε το νομοσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι μας κατηγόρησαν ότι δεν αποτελούσε τίποτα άλλο πέρα από μια κενοφανή πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη άνευ αξίας και ουσίας.  Λίγους, όμως, μήνες αργότερα και σε ιδιαίτερα κρίσιμες συνθήκες η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αναγνωρίζει πλέον εμφατικά ότι το επιτελικό Κράτος είναι παρόν, έμπρακτα και αποτελεσματικά, διασφαλίζοντας το δημόσιο και εθνικό συμφέρον με τον καλύτερον δυνατό τρόπο.

Ως άμεση συνέπεια της παραπάνω κοινωνικής στάσης αποτελεί το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης  για την ευόδωση κοινών οριοθετημένων στόχων, όπως η προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά και η Εθνική μας Ακεραιότητα. Το επιτελικό κράτος κερδίζει το στοίχημα της κοινωνικής εμπιστοσύνης.  Για εμένα προσωπικά, η συγκεκριμένη νίκη πηγαίνει πέρα και πάνω από κόμματα, καθώς αποτελεί εγγύηση ευημερίας και προόδου για την Πατρίδα μας.  Είμαστε στην αρχή για την οικοδόμηση της σημαντικότερης ίσως παρακαταθήκης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ιστορική διαδρομή του Έθνους μας.  Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

*H Μαριλένα Σούκουλη Βιλιάλη είναι Βουλευτής ΝΔ Κορινθίας