EB Garamond Ο εμβολιασμός αποτελεί ύψιστη πράξη αλληλεγγύης - Μαριλένα Σούκουλη Βιλιάλη Βουλευτής Νομού Κορινθίας

Ο εμβολιασμός αποτελεί ύψιστη πράξη αλληλεγγύης

3 Δεκεμβρίου 2020

Είναι φανερό ότι βιώνουμε την κορύφωση μιας δύσκολης υγειονομικής κρίσης παγκοσμίως. Στην χώρα μας καθημερινά το προσωπικό των υγειονομικών μας μονάδων μάχεται σκληρά για να προσφέρει άρτιες υπηρεσίες προς όλους τους συνανθρώπους μας που έχουν νοσήσει από αυτόν τον επικίνδυνο ιό. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε και με την συμβολή κάθε πολίτη θα ξεπεράσει  και αυτή την δύσκολη συγκυρία.

Η κυβέρνηση από την αρχή της κρίσης επέλεξε, αυτονόητα, την προστασία της Δημόσιας Υγείας γνωρίζοντας φυσικά ότι θα υπάρξει σοβαρό κόστος για την ταλαιπωρημένη, από την δεκαετή κρίση,  ελληνική οικονομία. Αλλά η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και ως τέτοια προφυλάσσεται.

Για πρώτη φορά όμως η επιστήμη κατάφερε να ανοίξει ένα τεράστιο παράθυρο αισιοδοξίας και να διαφανεί μια αχτίδα ελπίδας ότι αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση μπορεί να αντιμετωπισθεί οριστικά και με επιτυχία. Τα αποτελέσματα από τις κλινικές έρευνες απέδειξαν ότι σύντομα και σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές μπορούμε να έχουμε στην διάθεσή μας εμβόλια που παρέχουν υψηλότατη αποτελεσματικότητα αλλά και πολύ μεγάλη ασφάλεια. Είναι φανερό ότι το συγκεκριμένο επιστημονικό επίτευγμα αποτελεί ένα κομβικό όπλο στην φαρέτρα μας ενάντια στην πανδημία που απειλεί την υγεία όλων μας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε  ότι , ως οφείλαμε, αντιμετωπίζουμε το εμβόλιο ώς δημόσιο αγαθό και επομένως ο κάθε πολίτης θα έχει πρόσβαση σε αυτό σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Σε αυτήν την προσπάθεια, να πείσουμε ακόμα και τους πιο δύσπιστους πολίτες να εμβολιαστούν, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου οφείλουν να συμβάλλουν καθοριστικά. Άλλωστε δεν μπορώ να φανταστώ τουλάχιστον σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα, ότι θα υπάρξουν κάποιοι που θα θελήσουν να κλείσουν πολιτικά το μάτι σε κοινωνικές κατηγορίες που διάκεινται αρνητικά στον εμβολιασμό τους.

Προσωπικά για εμένα, ο εμβολιασμός αποτελεί ύψιστη πράξη αλληλεγγύης προς κάθε συνάνθρωπο μας. Αποτελεί ύψιστη πράξη αλληλεγγύης προς όλους αυτούς που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή ενάντια στον covid-19. Αποτελεί πράξη αλληλεγγύης προς όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο. Αποτελεί πράξη αλληλεγγύης προς όλους τους εργαζόμενους αλλά και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Καμία ανορθολογική σκέψη ή πράξη δεν πρέπει να μας εμποδίσει να κάνουμε το αυτονόητο για τους εαυτούς μας, για τους αγαπημένους μας και για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Είμαι σίγουρη ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα εκλάβουν τον εμβολιασμό ώς πράξη υπευθυνότητας όπου κανένας παραλογισμός δεν έχει θέση. Σήμερα τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα που θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια στην μέρα του εμβολιασμού μας. Αυτή η μέρα θα είναι μια ημέρα αισιοδοξίας και χαράς όπου επιτέλους όλοι μαζί θα ξαναβρεθούμε όπως πρώτα και θα αγωνιστούμε για να ξανακερδίσουμε αυτά που μας στέρησε η φονική πανδημία. Μαζί θα τα καταφέρουμε.