EB GaramondΤοποθέτηση για το Στρατηγικό Σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου 2012 - Μαριλένα Σούκουλη Βιλιάλη

Τοποθέτηση για το Στρατηγικό Σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου 2012

9 Δεκεμβρίου 2012

Τοποθέτηση της περιφερειακού συμβούλου Μαριλένας Σούκουλη στην Ειδική Συνεδρίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 24ης Σεπτεμβρίου 2012 για το Στρατηγικό Σχεδιασμού  του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου

Σήμερα , περισσότερο από ποτέ , καλούμαστε να αναλάβουμε με τόλμη , το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί , ώστε , όλοι μαζί , να αντιπαρέλθουμε αποτελεσματικά τα φαινόμενα αδράνειας και ιδιοτέλειας  που κατατρέχουν την καθημερινότητας μας και μας οδήγησαν ως Έθνος σε ένα ιστορικό αδιέξοδο.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ καλούμαστε, να σπάσουμε αφυδατωμένα  στεγανά που δεν παράγουν καμία ουσία πέρα της μιζέριας ιδιοτελών επιδιώξεων και να δημιουργήσουμε Ζωτικό Χώρο για τις ιδέες, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες δημιουργικών ανθρώπων.

Καλούμαστε να ενισχύσουμε  τον ουσιαστικό διάλογο και τη συνεργασία ως τη μοναδική οδό παρουσίασης ενός αξιόπιστου πλέγματος δράσεων και πολιτικών για την ανάπτυξη και την ευημερία του Τόπου μας.

Μόνο με αυτό τρόπο θα καταφέρουμε να σταθούμε αποτελεσματικά δίπλα στις ανάγκες της Κοινωνία μας,

η οποία αισθάνεται Μόνη ότι αντιμάχεται επί χρόνια μια μικρή αλλά ισχυρή σκιώδη Κοινωνία του Παρασιτισμού, η οποία, φορώντας  τα προσωπεία του Παραγοντισμού και του Οπαδισμού κατάφερε να παρασύρει  στο πάτο του Βαρελιού το Σύνολο της Ελληνικής Κοινωνίας.

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας μας , ήταν απόλυτα αναγκαίος και σας θυμίζω ότι πρώτοι  εμείς είπαμε , όταν συζητήσαμε την διαχείριση του ΕΣΠΑ στις αρχές του 2011, την ανάγκη να  προηγηθεί  μια σύγχρονη στρατηγική μελέτη για ένα Αναπτυξιακό Όραμα Αναγέννησης της Πελοποννήσου.

Μια στρατηγική μελέτη  με συγκεκριμένους κατευθυντηρίους άξονες , με συγκεκριμένους   στόχους ανά περιφερειακή ενότητα, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα , και τελικά με συγκεκριμένα οφέλη και οικονομικά αποτελέσματα .

Να παρουσιάσουμε ένα σύγχρονο Παραγωγικό μοντέλο με μετρήσιμους δείκτες  και  συγκεκριμένα , ανά περιοχή , αποτελέσματα  και πάντα σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών.

Η  Α’ φάση που αφορά τους άξονες και τους στόχους είναι στα χέρια μας και την συζητάμε σήμερα .

Επειδή , όμως , ορθώς το μοναδικό κριτήριο για την αξιολόγηση της δράσης του καθενός μας  αποτελεί η αποτελεσματικότητα του στο να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών  , επιτρέψτε μου να σας καταθέσω και τις δικές μου ιδέες και παρατηρήσεις .

Πολύ σημαντικές και αναγκαίες οι αναφορές που γίνονται ΓΙΑ

οι αναφορές που γίνονται

Δράττομαι της ευκαιρίας , της παρουσίας των μελετητών στην αίθουσα , και θα ήθελα να επισημάνω κάποια στοιχεία  που χαρακτηρίζουν την Κορινθία μας και θεωρώ ότι θα βοηθήσουν στην Β’ φάση που αφορά τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό .

Τέλος  , ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΓΕΙΤΝΙΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ .

Αναφέρεται ως δυνατό σημείο αλλά ως εκεί . Τίποτα άλλο, καμία άλλη αναφορά . Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία  για το «που παίζουμε» σε σχέση με την Αττική . Η αύξηση του πληθυσμού στη Κορινθία σε σχέση με τις άλλες περιφερειακές ενότητες έχει να κάνει και με την γειτνίαση . Οι πρωτοβουλίες της κρατικής διοίκησης έχουν να κάνουν με αυτήν την γειτνίαση .  Αλλά και εμείς στα πλαίσια  της δημιουργίας ενός υγιούς αναπτυξιακού ανταγωνισμού μεταξύ μας, ως περιφέρειες ,  πρέπει να δούμε την γειτνίαση ως μια ξεχωριστή ενότητα , για να μην τολμήσω να πω ως έναν ξεχωριστό άξονα του στρατηγικού σχεδιασμού  .

Είναι μεγάλη ευκαιρία , να καταστεί  η Περιφέρεια μας , από απλή διοικητική ενότητα , ένας αναπτυξιακός Πυλώνας ενός Νέου Παραγωγικού Προτύπου για τη Χώρα έξω από κοντόφθαλμες λογικές αποκλειστικής εξυπηρέτησης δημοσιονομικών προβλημάτων.

ΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ , «σκεφτόμενη Τοπικά» , που μπορεί να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα ώστε να  επιτύχει την παραγωγή  μοναδικών προϊόντων και υπηρεσιών .

Άλλωστε , όλοι πια έχουμε κατανοήσει ότι  Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας , κρύβεται στη σωστή εκμετάλλευση των ιδιαίτερων παραγωγικών δυνατοτήτων κάθε περιοχής .


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *